24 de març del 2015

Protagonisme de la música de Manén al Festival de Pasqua de Cervera


L’edició d’enguany del Festival de Pasqua de Cervera està plena de música de Joan Manén. Entre els dies 26 de març i 4 d’abril, a Cervera es celebrarà una gran festa de la música catalana, amb concerts i activitats dedicades a compositors catalans d’entre els que destaquen Jordi Cervelló i Josep Soler. 

L’Associació Joan Manén ha volgut participar i donar suport al Festival, que presenta tot el seu programa i activitats al web www.festivaldepasqua.cat

Fruit d'aquesta col·laboració, tots els socis de l'Associació que vulguin assistir als concerts de vespre del Festival, entre els dies 2, 3 i 4 d'abril, gaudiran d’un descompte del 20% respecte el preu de l’entrada, donant el nom i cognoms a l’accés de taquilla.

Volem destacar els següents concerts, en els que s’interpretaran obres de Joan Manén:

- dijous 2 d’abril a les 21:00 h., amb l’estrena absoluta de la Rapsòdia catalana per a piano i orquestra Op. A-50, interpretada per l’Orquestra Simfònica de les Terres de Lleida, dirigida per Xavier Puig i amb Daniel Blanch com a solista. El concert inclou dues obres per a cor i orquestra de Joan Manén: Muntanyes del Canigó i El pardal.

- dissabte 4 d’abril, a les 11:30, 12:30 i 13:30 – Quartet de corda Op. A-16 interpretat pel Quartet Brossa – Residència Sagrada Família / a les 18:00 h. - “El petit Manén” - espectacle infantil - Auditori Municipal – Contacontes amb Enric Arquimbau i la participació de l’Escola Oriol Martorell i el pianista Xavier Pardo; a les 21:00 h. – Quatre cors “a capella” interpretats pel cor Lieder Càmera dirigit per Xavier Pastrana – Paranimf de la Universitat.

12 de març del 2015

Ferran Sor, fonament de l’Escola catalana de guitarra


El proper divendres de 20 març a les 19:30 hores, tindrà lloc a l’Ateneu Barcelonès el concert titulat “Ferran Sor, fonament de l’Escola catalana de guitarra”, dins el 4rt Cicle de música catalana Joan Manén.  En el concert hi participa el presitgiós guitarrista Jaume Torrent.

 Jaume Torrent, en la seva condició de guitarrista i compositor, reivindica en aquest concert el compositor Ferran Sor com una de les figures catalanes més universals i que s’hauria d’anomenar alcostat d’altres celebritats com Albéniz, Granados, Mompou o Montsalvatge. En el món musical no hi ha una clara consciència de la seva importància de manera que fins i tot en l’àmbit guitarrístic s’han ignorat algunes de les seves grans composicions, tot i que les podem considerar com les millors obres per a instrument sol que cap altre compositor català escrivís en el període preromàntic.Jaume Torrent, fent seva aquesta reivindicació, proposa un concert dedicat en la seva primera part a Sor, amb una d’aquestes composicions per a guitarra pràcticament desconegudes:  l’Op. 16, obra que avala l’extraordinària audàcia, inspiració i profunditat d’aquest compositor i que justifica abastament el qualificatiu de “el Beethoven de la guitarra” amb què l’anomenaren a París. La segona part del concert girarà al voltant dels guitarristes-compositors hereus de Sor, tals com Tàrrega, Llobet i Pujol, fins arribar al mateix Jaume Torrent.



El preu de les entrades és de 15€ per al públic general, amb preu especial de 10€ als socis de la Fundació Mas i Mas i Omnium Cultural. Els socis de l'Associació Joan Manén i de l'Ateneu Barcelonès tenen entrada lliure.

6 de març del 2015

Donació d'un bust de bronze de Joan Manén


El passat dimecres 25 de febrer va tenir lloc a l'Arxiu-Museu Joan Maragall el tercer concert-presentació de l'Associació Joan Manén. El concert fou protagonitzat pel tenor David Alegret, la violinista Kalina Macuta i el pianista i president de l'Associació Daniel Blanch.


Després de la presentació que va fer el secretari de l'entitat, Carles Feliu, va tenir lloc l'acte de donació d'un bust de bronze de Joan Manén per part del Sr. Josep M. Mercader a l'Associació. El bust va ser realitzat el 1957 per l'escultor barceloní Ramon Sabí (1984-1986), alumne de Frederic Marès, i presentat en una exposició de retrats de diverses personalitats al Palau de la Virreina el 1958. Més tard la peça va estar exposada a l'estudi de Joan Manén fins el 1971, any de la mort del compositor i violinista. Per qüestions del destí ara farà un parell d'anys, el bust va anar a parar a les mans del Sr. Mercader, qui al conèixer la importància del personatge i assabentar-se de l'existència de l'Associació decidí donar-lo.

 Aquest bust ve a engruixir l'Arxiu del que disposa l'Associació en el què, fruit d'altres donacions i adquisicions, es troba una importantíssima col·lecció de partitures simfòniques del compositor així com diversos discos, fotografies i programes originals.