11 de gener del 2016

Tres cançons i un caprici català de Manén a Madrid




La Fundació Juan March de Madrid organitza aquest mes de gener un interessant cicle de concerts de cambra que porta per títol De la Renaixença al Noucentisme. Dins del cicle es podran escoltar dues obres de Joan Manén: el Caprici català Op A-33 per a violí i piano interpretat pel violinista Francisco Fullana i el pianista JoséMenor, el dia 16 de gener; i les Tres cançons Op. 9 (Lo frare, Lo diví estel i Lo pastor) interpretades per  la soprano Marta Mathéu i Albert Guinovart el dia 30 de gener. Podeu consultar el programa de mà aquí.


El Caprici català Op A-33, editat el 1953, va ser compost en la seva versió original el 1899 amb el títol de Caprici Català nº4 Op. 24 “Trovas d’amor” i dedicat al seu pare. L'obra està dividida en dos parts: la primera, lenta i de naturalesa romàntica, ens mostra la gran capacitat del compositor per esdevenir inspirat i evocador; la segona part, utilitza el tema popular català “La pastoreta” desenvolupant-lo amb gran fantasia i creant variacions que permeten al violí mostrar una gran paleta de colors i recursos tímbrics. Podeu escoltar una versió històrica d'aquesta obra interpretada per Benno i Silvia Rabinof al canal de youtube de l'Associació


Les Tres cançons Op. 9 son obres originals de joventut (1905) de gran simplicitat i inspiració, basades en textos del mateix compositor que traspuen una verdadera essència catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada